Rapport 2022-2 over grensoverschrijdende effecten bij Europese preventieve herstructureringen
De onafhankelijke denktank Conference on European Restructuring and Insolvency Law (CERIL) heeft haar nieuwste verklaring en rapport 2022-2 over grensoverschrijdende effecten in Europese preventieve herstructurering gepubliceerd. Terwijl de EU-lidstaten de EU-richtlijn inzake preventieve herstructurering (2019/1023) implementeren, heeft CERIL de voordelen en tekortkomingen geïdentificeerd en beoordeeld van de toepassing van de Europese insolventieverordening 2015 (EIR 2015) om de grensoverschrijdende effecten van procedures in nationale preventieve herstructureringsstelsels te regelen.. Bij gebrek aan een adequaat kader voor deze nieuwe preventieve herstructureringsprocedures formuleren het CERIL-rapport en de verklaring aanbevelingen aan de EU- en nationale wetgevers.
Grensoverschrijdende dimensies van preventieve herstructureringsprocedures
In januari 2022 startte CERIL een nieuw project onder leiding van Prof. Stephan Madaus (lid van de CERIL Executive, Universiteit van Halle-Wittenberg, Duitsland) en Prof. em. Bob Wessels (CERIL-leerstoel, Universiteit Leiden, Nederland). Dit project behandelt de beleidskwesties van het identificeren (en mogelijk selecteren) van het grensoverschrijdende regelgevingskader voor de nieuwe procedurele opties die in de meeste EU-lidstaten worden geïntroduceerd bij de implementatie van preventieve herstructureringskaders die voortvloeien uit Richtlijn (2019/1023). CERIL bestudeerde de rol van de EIR 2015, de Brusselse Ibis-verordening en de huidige nationale grensoverschrijdende wetgeving van de lidstaten. De verslaggevers werkten met bijdragen van een grote groep wetenschappers en curatoren (Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Servië, Slowakije, Spanje, Nederland). De conclusie is dat er tot op heden geen maatwerkkader bestaat dat de grensoverschrijdende effecten van deze preventieve herstructureringsprocedures adequaat en effectief zou kunnen faciliteren.
Drie manieren vooruit
Om de rechtsonzekerheid als gevolg van het ontbreken van een duidelijk regelgevend kader op te lossen, stelt CERIL de volgende drie actielijnen voor. Ten eerste, aangezien de Europese Commissie de toepassing van de EIR 2015 tegen 27 juni 2027 zal evalueren, wordt aanbevolen dat deze evaluatie de adequaatheid van de aanpak van de EU-wetgever zoals vastgelegd in de EIR 2015 kritisch beoordeelt en deze op maat maakt om ook deze herstructurering in detail te behandelen procedures. Ten tweede verwelkomt CERIL elke vroege, zo niet onmiddellijke, actie van de Europese Commissie met het oog op de goedkeuring van een speciaal grensoverschrijdend kader om herstructureringsprocedures in de EIR 2015 op te nemen, hetzij als een afzonderlijk hoofdstuk, hetzij in de vorm van een afzonderlijke verordening. Ten derde nodigt CERIL alle lidstaten uit om hun grensoverschrijdende kaders tijdig te herzien om de erkenning van buitenlandse preventieve herstructureringen mogelijk te maken en/of te vergemakkelijken. Een Europese reddingscultuur, bekrachtigd door Richtlijn (2019/1023), moet worden aangevuld met een instrument om schuldeisers en aandeelhouders, waar ze zich ook bevinden, op passende wijze rechtsgevolgen te bieden van elke herstructurering.
Over CERIL
De conferentie over Europees herstructurerings- en insolventierecht (CERIL) is een onafhankelijke en vrijwillige non-profit organisatie van momenteel 85 leden (conferentiegangers), bestaande uit ervaren en gerespecteerde herstructurerings- en insolventieprofessionals, rechters en academici die 30 Europese landen vertegenwoordigen en die een breed scala aan nationale insolventiesystemen en juridische tradities weerspiegelen. CERIL’s visie en het primaire doel is om een uniek onafhankelijk perspectief te bieden op de aanzienlijke verbeteringen op lange termijn in herstructurerings- en insolventiesystemen en -praktijken in Europa, de Europese Unie en in haar lidstaten.
Verklaring en rapport downloaden
CERIL publiceert regelmatig Statements en Reports over actuele onderwerpen op het gebied van herstructurerings- en insolventierecht. De volledige verklaring en rapport 2022-2 over grensoverschrijdend effect in Europese preventieve herstructurering is gepubliceerd op de website van CERIL en kan worden gedownload hier.