Heb jij al een langere tijd een verstoorde arbeidsrelatie met jouw werkgever? En heb jij hierdoor geen plezier meer in je werk? Dan is het wellicht een goed idee om jouw ontslag in te dienen bij jouw werkgever. Een baan opzeggen is voor niemand gemakkelijk, maar voor sommige mensen is het nodig om verder te komen in hun carrière of om meer voldoening te krijgen bij een nieuwe werkgever. Van het gevoel niet gewaardeerd te worden tot beperkte mogelijkheden voor groei en ontwikkeling, er kunnen meerdere factoren zijn die iemand ertoe brengt zijn baan op te zeggen. Maar hoe pak je dit aan? En wat is de beste manier om zelfstandig ontslag te nemen? Lees snel verder, want wij vertellen je hier graag meer over!
Ontslag nemen met een vaststellingsovereenkomst
Als u overweegt ontslag te nemen, is de beste manier om allereerst een ontslagbrief op te stellen waarin jij jouw beslissing kenbaar maakt. De brief moet details bevatten zoals de duur van jouw opzegtermijn en eventuele formaliteiten die voor jouw vertrek moeten worden afgehandeld. In de praktijk noemt men dit ook wel een vaststellingsovereenkomst. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of er contractuele afspraken of bedrijfsbeleid zijn die in een dergelijke situatie moet worden gerespecteerd.
Onderhandelingen met jouw werkgever
In sommige gevallen zal je met jouw huidige werkgever willen onderhandelen over bepaalde zaken, zoals een ontslagvergoeding of de mogelijkheid om thuis te werken totdat jouw ontslag ingaat. Bij deze onderhandelingen is het belangrijk dat jij professioneel en beleefd blijft, zelfs als de relatie gespannen is. Zorg ervoor dat elk gesprek en alle gemaakte afspraken op papier staan in de vaststellingsovereenkomst, voor het geval ze later nodig zijn.
Opzeggen en vertrek voorbereiden
Zodra je aan jouw werkgever kenbaar hebt gemaakt dat jij zelf ontslag neemt, dan is het tijd om officieel je ontslag in te dienen en je voor te bereiden op je vertrek. De duur van de opzegtermijn hangt af van de voorwaarden die jij en je werkgever zijn overeengekomen. Tijdens deze periode is het belangrijk om je professioneel op te stellen en je tot het einde toe in te zetten voor je werk. Zorg ervoor dat je voor je vertrek alle onafgewerkte taken of projecten afhandelt, zodat je een positieve indruk achterlaat bij je collega’s en werkgevers.
Hoe verder?
Als alles geregeld en ondertekend is kun je officieel je baan opzeggen en aan een nieuw hoofdstuk in je carrière beginnen. Ontslag nemen is niet gemakkelijk, maar het kan lonend zijn als je het goed doet. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de moed te verzamelen om ontslag te nemen en de volgende stap in jouw carrière te zetten. Veel succes!