Als je een woning gaat kopen, dan sluit je hier een hypotheek voor af. Wanneer je een pand of bedrijfshal wilt kopen voor je bedrijf, dan kun je dit op een vergelijkbare manier regelen. Hier kun je een bedrijfshypotheek voor afsluiten. Maar wat is het verschil tussen een bedrijfshypotheek en een gewone hypotheek?
Een bedrijfshypotheek aanvragen
Het aanvragen van een hypotheek voor de aanschaf van een bedrijfspand is een grote stap. Dit kan een grote investering zijn die je als bedrijf niet in een keer kan betalen. Hier sluit je dan een bedrijfshypotheek voor af. Het aanvragen ervan is niet ingewikkeld, maar er wordt wel met wat andere dingen rekening gehouden dan wanneer je een gewone hypotheek aanvraagt.
Je begint hierbij bij het maken van een plan voor verbouwing of het zoeken naar een pand. Zo weet je hoeveel geld je nodig hebt en kun je dit ook duidelijk voorleggen bij een bank of geldverstrekker. Als je plan rond is, ga je zakelijke hypotheken vergelijken. Dit kun je zelf doen of met een adviseur. Als er een goede match is gevonden, wordt er gekeken of je aan alle eisen en voorwaarden voldoet en kan de bedrijfshypotheek verstrekt wordt.
Een gewone hypotheek afsluiten
Als je een gewone hypotheek afsluit, is er altijd een woning als onderpand. Dit is iets wat gelijk is aan een bedrijfshypotheek, waar het bedrijfspand als onderpand is. Het verloop van het afsluiten van een gewone hypotheek is ook vergelijkbaar. Je kunt hierbij eerst met een adviseur in gesprek gaan hoeveel hypotheek je kunt dragen of eerst een leuk huis zoeken en daarna dit gesprek aan gaan.
De hoogte van een gewone hypotheek wordt gebaseerd op basis van je salaris. Op deze manier schat de hypotheekadviseur of de bank in of je de woonlasten maandelijks kunt dragen. Het is dan ook slim om dit vooraf te laten berekenen, zodat je weet in welke prijsklasse je naar een woning kunt zoeken.
De verschillen tussen de hypotheken
Beide hypotheken lijken dus veel op elkaar. Zo wordt er bij beide gekeken of de maandlasten te dragen zijn. Dit is dan ook waar het maximale hypotheekbedrag op gebaseerd wordt. Wel is het grote verschil tussen beide dat je bij een gewone hypotheek maximaal 100% van de koopprijs kunt lenen. Bij een bedrijfshypotheek kun je maar maximaal 90% van het bedrag lenen. Je moet hierbij altijd 10% eigen vermogen inbrengen. Dit is dan ook het grote verschil tussen deze 2 hypotheken.